"פייסבוק, אי-ביי, אמזון, לינקד-אין ואף נגן המדיה של אפל הם כולם מיזמים שלא היו מקבלים מענק מהמדען הראשי של משרד הכלכלה בישראל", כך אמר אתמול אחרי הצהרים (יום ג' 11.11) דרור יגר, מנהל מחלקת התמריצים של פירמת רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton I
יגר הצביע על השלכות מצב זה וציין: "כתוצאות מהקשיים שמערים המדען הראשי על חברות המבקשות מימון, קיימת עלייה במספר החברות הישראליות המוותרות על פנייה למדען".
הרקע לדברי יגר הוא הדיונים שמתקיימים לאחרונה ברפורמה המיועדת להפוך את משרד המדען הראשי לתאגיד עצמאי לתמיכה במו"פ ובחדשנות. יגר הסביר כי התאגיד יתבסס אמנם על תקציב המדינה, אך יפעל בדומה לקרן השקעות אשר יכולה להחזיק במניות שבהן היא תשקיע ולגייס כסף ממשקיעים פרטיים.
"הדיונים על הרפורמה חושפים מספר בעיות הקיימות כיום בהתנהלות המדע"ר", אמר דרור יגר, והוסיף: "ראשית, כיום רוב פרויקטי המדע"ר ממוקדים בעיקר בחדשנות טכנולוגית ופחות בחדשנות הפונקציונלית אותם מציעים הפתרונות הטכנולוגיים. במקביל לכך, קשה למדען להתמודד עם חברות המציעות מודלים עסקיים חדשניים. זו הסיבה שפייסבוק, אי-ביי, אמזון, לינקד-אין ואף נגן המדיה של אפל הם כולם מיזמים שלא היו מקבלים מענק מהמדען הראשי. שנית, המדען מחמיץ תחומים עם פוטנציאל משמעותי כאשר הוא מתמקד יתר על המידה בתחומים המוגדרים כ'חמים' כגון סייבר בעודו מוריד יותר ויותר את ההשקעה בתחומים מבטיחים אך בעלי מחזורי חיים ארוכים יותר כגון מדעי החיים".
יגר המשיך: "בעיה שלישית קשורה באחוזי מימון נמוכים הפוגעים בחברות המבקשות מענקים. אני מכנה זאת שיטת 'שני הקווצ'ים': חברה שצריכה למשל 10 מיליון שקלים לפרויקט ומצפה לקבל 5 מיליון שקלים, כלומר 50%, תקבל הכרה ב-70% מההוצאות שלה ושיעור מימון של 40% בלבד עבור הוצאות של 7 מיליון שקלים בלבד – ולכן תקבל בפועל רק 2.8 מיליון שקלים. כשל נוסף הינו העובדה שהמדען כמעט אינו מסייע לחברות בשיווק. זאת, כאשר חברות חדשניות זקוקות לריכוז מסיבי של השקעות בשיווק ולא רק במחקר ופיתוח".
במבט כולל על הרפורמה המתוכננת במדען הראשי הסיק יגר: "למרות הביקורת על המהלך והתחושה שנעשתה בנושא עבודה לא שלמה, כולי תקווה שהמהלך שמוביל משרד הכלכלה יטפל בכשלים שציינתי ויספק לחברות טכנולוגיה ישראליות מקור מקומי לתמיכה שהם זקוקים לה, לצד האופציה של פניה לקבלת תמריצים מחו"ל".