תכנית אוניברסטאית מבוססת היטב, שותפים מרכזיים בתעשייה, פרויקטי מחקר בחסות קרנות הון סיכון נותנות לבאר שבע את האפשרות של להפוך לשחקן מרכזי בתחום ה- cyber security (אבטחת מידע)
ישראל היא חממה לחברות סטארט-אפ טק, עמק סיליקון מוצהר. היא מדורגת בחלק העליון של מספר מדדי חדשנותבמדידה האחרונה של בלומברג. במיוחד כשמדובר באבטחה מקוונת, קיימות חברות רבות כמו שיש סטארבקס בסיאטל – לכאורה הן נמצאות בכל מקום. למעשה, מגזין Inc. מפרט תשע חברות סטארט-אפ בנושא אבטחת מידע ויש לצפות. שזה רק קצה הקרחון.
עד לאחרונה, רוב חברות הטכנולוגיה נמצאו בפרברי תל אביב, שזה בערך שעה מצפון לבאר שבע ובו רוב נמצאת רוב אוכלוסיית המדינה ועסקי התושבים. זהו גם מיקומו של שדה התעופה הבינלאומי. חברות טכנולוגיה מבוססות גדולות בארה"ב כגון מיקרוסופט, גוגל, אינטל, ואחרים כולם השקיעו כספים רבים במשרדים ישראליים, ושוב, את אלה אפשר למצוא באזור תל אביב. אבל כל זה משתנה, והמשיכה דרומה הופכת למוחשית וחזקה יותר.
ביליתי את השבוע בעיר ונפגשתי עם יותר מתריסר מנהיגים עסקיים, גורמי ממשלה, ותעשייה. זה היה מאיר עיניים ומעניין. הגעתי לבאר שבע בתחילה, מסיבות משפחתיות – הבת שלי היא עמית הוראה שם – אבל גיליתי מהר מאוד שמשהו קורה בעיר וזה יותר משווה בדיקה.
להרבה ערים בישראל יש פארקי היי-טק עסקיים, אבל אנחנו רוצים להפוך את באר שבע למיוחדת.אבני הבניין הבסיסים נמצאים כאן ואנחנו צריכים לשחק את הקלפים שלנו ולנצל אותם.
Tom Ahi Dror, מנהל הלשכה הישראלית לפיתוח הון אנושי, בתחום אבטחת המידע אומר,
כדי להפוך קשר זה לסייבר, יש צורך בכמה מרכיבים: אוניברסיטה גדולה עם מחלקה חזקה למדעי מחשב עם נטייה למחקר ביטחוני. שותפים בתעשייה וכאלה שהקימו את מעבדות המחקר והחדשנות שלהם בקרבת מקום, יש לקחת בחשבון את העלות הזולה של הכשרת סטודנטים לתארים מתקדמים. לבדוק קרנות הון סיכון פעילות שיכולות לממן חברות סטארט-אפ, יחד עם מדריכים שיכולים לעזור ליזמים.
בואו נדבר על מה שנעשה בבאר שבע בכל תחום וכיצד היא נמדדת על הבמה העולמית.
הביטו על האוניברסיטה בתחילה כ- 1,000 התלמידים מ- 20,000 שלומדים באוניברסיטת בן גוריון לומדים מדעי המחשב או הקשורים למגמות IT. אוניברסיטת בן-גוריון הייתה האוניברסיטה הראשונה בישראל להציע תכנית לאבטחת מידע מקוונת לתואר שני . לפני מספר שנים פגשתי כמה מתלמידיהם, כמה שהגיעו לאוניברסיטת בן-גוריון מהודו וסין עם תארים מתקדמים מבתי ספר במדינות המוצא שלהם ורציתי משהו יותר.התלמידים ישבו במשרדו של פרופ שלומי דולב, שהיה פעיל בתחום אבטחת מידע מקוונת במשך שנים
המחקר שלהם נע בין תקשורת רכב מאובטחת לנעילת RFID (Radio Frequency Identification) ולפיתוח נושאים איזוטריים שבקושי ניתן להבינם .אבל בכול זאת , אלו לא היו כמה תרגילי מגדל שן אקדמיים עתידניים, אלא נושאים בעלי השלכות ביטחוניות אמיתיות מאוד כאן ועכשיו.
כשלושה מטרים במורד המסדרון ממשרדו של דולב נמצא המאמץ האחרון של IBM עם מרכז אבטחת מידע מקוון של מצוינות. הם הביאו כמה מאנשי הצוות שלהם ממקומות שונים בישראל לאוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע לאחר שראו את ההצלחה של כמה שחקנים אחרים בענף והבינו שהגיע הרגע. יבמ רכש סדרה של חברות אבטחת מידע מקוונות שהחלו בישראל ויש להן כמה פרויקטי מחקר בתהליך, ושכוללים מדענים משל עצמם, סטודנט לתואר ראשון ופרופסור מאוניברסיטת בן-גוריון. זו היא דוגמא מצוינת של התעשייה / שותפות אקדמית והיא בדיוק הדבר שצריך כדי למשוך יותר חברות, יותר פרויקטים של מחקר, ויותר סטודנטים לתואר שני ברמה עולמית.
אולי ההשפעה העתידית הגדולה ביותר עבור באר שבע היא משהו שהממשלה עובדת על. ישנן שתי קבוצות אבטחת מידע שנחשבות לעילית: הקבוצה 8200 שהיא המקבילה הישראלית ל- NSA האמריקאי שמעבדת אותות מודיעין כחלק מהצרכים הצבאיים ולמטרות אזרחיות, היא הולכת להיקרא משרד ה- Cyber הלאומי. הקבוצה הצבאית מעסיקה כיום כמה אלפי חיילים שמשוכנים בקמפוס במרכז הארץ. התכנית היא להעביר שתי יחידות אלה בדרום ולפנות קצת הנדל"ן יקר שיכול להפוך לדיור במרכז הצפוף של ישראל.
לקבוצת 8200 יש עבר בהיסטורית ההי טק הישראלי: חבריה לשעבר הקימו חברות כמו צ'ק פוינט, Palo Alto Networks, ו- CyberArk, אנשים אלה יכולים להיות המנוע של באר שבע כולה, שכן רוב הגברים ונשים מסיימים את השירות הצבאי שלהם בתחילת שנות ה- 20 שלהם: אז הם עומדים במצב עסקי פוטנציאלי כדי להתחיל את הקריירה האזרחית שלהם.
אבל זו לא רק הבנייה החדשה שקורת בבאר שבע.בספטמבר 2013, הפארק הטכנולוגי המתקדם נפתח בקול תרועת רמה. יש לו שני בניינים גמורים (עם תוכניות לבניינים נוספים כמובן) חוצה את מסילת הרכבת מקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון הראשי ובמרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת בבאר שבע.
"להרבה ערים בישראל יש פארקי היי-טק עסקיים, אבל אנחנו רוצים לעשות את באר שבע מיוחדת. אבני הבניין הבסיסים נמצאים כאן ואנחנו צריכים לשחק את הקלפים שלנו ולנצל אותם," אמר Tom Ahi Dror, ראש לשכת הון אנושי והלשכה הלאומית ל- אבטחת מידע, שהיא כיום חלק ממשרד ראש הממשלה. "זה משנה עם מי אתה יושב לארוחת צהריים והמסה קריטית של אנשים שעובדים אחד ליד השני הוא חשוב".
בתחילת דרכו של הפארק המתהווה, אחד מהבניינים כבר מלא במשרדיהם של חוקרים ואפילו מרכז גיוס לאוניברסיטת הטכניון. האחרון הוא בית הספר להנדסה המפורסם של ישראל שהיה אמור להיות כרטיס הביקור של כל חברת הייטק ראויה. עכשיו גם הם הבינו שמשהו קורה במדבר. בבניין אחד, יותר ממאה אנשים כבר עובדים עבור מעבדת מחקר חדשנית שמומנה במשך מספר שנים על ידי DeutscheTelekom. זו מעבדת המחקר הגדולה ביותר שלהם מחוץ לגרמניה.
בנוסף נמצא בפארק ההייטק סטארט-אפ של פירמת הון סיכון Jerusalem Venture Partners (JVP) שכבר ביצעה כמה Exits מוצלחים, שתיים מהחברות בחממה עובדות על מניעת זיופים ברשת הסלולארית.
במהלך סיורי במתקנים, התרשמתי מהרמה והאינטנסיביות של פרויקטי המחקר. על אחד שכבר כתבתי שצריך היה לבצע פריצה בלתי חוקית מתוך מטרה לפגוע או לרמות באתר מסויים. פרויקט נוסף היה פגיעויות שנמצאו בקוד של מכשירי Samsung Knox Android VPN בדצמבר האחרון, ושסוף סוף הגיעה ההודאה והתיקון מ-Google חודשים מאוחר יותר. הם ממשיכים במחקריהם ברשתות נפרדות פיזית מרשתות ציבוריות, שחלקן נתמך ובחסות הצבא הישראלי, ממשיכים לפתח הגנות מתוחכמות יותר ושיטות התקפה. וכמו בכול מחקר בחסות צבאית, חלק גדול מזה נשאר חסוי.
האם באר שבע יכולה להצליח כמרכז אבטחה מקוון? אולי. תכנית האוניברסיטה מבוססת היטב, ושותפים בתעשייה גדולים כבר השקיעו בשורה של פרויקטי מחקר ממומנים. הבנייה משתוללת ברחבי העיר, ברמות לא מוכרות.
מה יכול להשתבש בתהליך?הצבא לא יעמוד בלוחות הזמנים במעבר החטיבות שלו לדרום. JVPJerusalem Venture Partners יכולה בסופו של דבר להיות החברה היחידה VC בעיר, אשר יכולה להגביל את הזדמנויות השקעה והזמינות הכוללות. תלמידים יכולים ללכת למקום אחר. הבנייה יכולה להתעכב בשל בעיות מימון או היעדר ביקוש.
אבל נכון לעכשיו הדברים נראים די טוב. אין ספק, ספקי ה- IT שעדיין לא שמעו על באר-שבע צריכים לחשוב על פתיחת משרד בפארק ההייטק מתישהו בקרוב. ואם אתה סטודנט שמעוניין בקריירה באבטחה מידע מקוונת, אוניברסיטת בן-גוריון יכולה להיות מקום טוב כדי להתחיל.
https://www.itworld.com/article/2894051/why-israel-could-be-the-next-cybersecurity-world-power.html?phint=newt%3Ditworld_today&phint=idg_eid%3D87848c7fd9bc112a33c3f71c100078bd#tk.ITWNLE_nlt_today_2015-03-11