קיבלתם תמונה שתעשה משהו מדהים אם תעשו לה לייק? נתבקשתם לתת את הלייק שלכם כדי לתרום דולר לילדים חולים? הבטיחו לכם סמסונג חדש במתנה עבור הלייק שלכם? מדובר בהונאה
הנה דוגמה הקלאסית להונאה מסוג זה – התוקף מעלה לפייסבוק תמונה, בדרך כלל כזו שיוצרת אשליה אופטית שהתמונה זזה. לתמונה מצורף הטקסט הבא: "התמונה שתשאיר אתכם פעורי פה! צעד 1: לחץ על התמונה. צעד 2: עשה לייק. צעד 3: רשום "1" בתגובות – התוצאה מדהימה!!" מתחת לתמונה אתה תראה שחלק מהחברים שלך עשו לייק ורשמו "1" בתגובות כפי שמתבקש בהוראות, אז כנראה שזה עובד, ומכיוון שאתה גם רוצה להישאר "פעור פה" אתה עושה לייק, מגיב ו… שום דבר לא קורה.
או לפחות כך זה נראה. למעשה בכך שביצעת את ההוראות הפצת את התמונה ואת העמוד בה היא מופיעה לכל החברים שלך, כך שהם בתורם רואים את התמונה, לוחצים על הלייק, מגיבים ו… שום דבר לא קורה.
חווה לגידול לייקים
ייתכן ותגיד "בסדר, בסך הכל עשיתי לייק למשהו, מה הסיפור?" אבל למעשה מדובר בהונאה שעלולה להשפיע עליך באופן אישי. באנגלית ההונאה הזו נקראת "Like-Farming", או בתרגום חופשי "חוות לייקים", כיוון שהיא מגדילה באופן מלאכותי את כמות הלייקים שעמוד או פוסט כלשהם מקבלים ובעקבות זאת היא גם מגדילה את כמות הגולשים הנחשפים להונאה.
מלבד הדוגמה למעלה, שבה המשתמשים מתבקשים לעשות לייק ולהגיב לתמונה כדי לחזות ב'שקר-כלשהו', ההונאה הזו יכולה להופיע בכמה צורות נוספות. למשל התוקף יכול לפתוח "עמוד מוצר" כביכול בשם חברה מסחרית כלשהי ולהכריז על מבצע שבו מוצרי החברה יוגרלו לכל מי שיעשה לייק לעמוד, בדיוק כמו העמוד הזה
שמבטיח סמארטפון חדש של סמסונג. מיותר לציין שאין שום הגרלה ואין שום זוכים, זה הכל חלק מההונאה.
יש גם את הונאת ה"דולר לכל לייק" או הונאת ה"אם אני אשיג מיליון לייקים, ההורים שלי יקנו לי כלב / אוטו / חופשה בקריביים". בעוד לא כל הפוסטים של "מיליון לייקים" הם הונאות, פושעי הרשת לא החמיצו את הטרנד ודאגו שגם הפוסטים ודפי הפייסבוק המזויפים שלהם יזכו לכמה מיליוני לייקים. המקרה המפורסם ביניהם הוא של ילדה בשם מלורי.
"זוהי אחותי מלורי. היא סובלת מתסמונת דאון וחושבת שהיא לא יפה. בבקשה תעשו לייק שאוכל אחר כך להראות לה כמה היא באמת יפה" נכתב תחת תמונה של ילדה הלוקה בתסמונת דאון. אבל האמת היא שאין בכלל מלורי. התמונה היא של ילדה בשם קייטי, שסובלת מתסמונת דאון, ואין לה שום קשר להונאה הזו מלבד השימוש הציני שהחליטו התוקפים לעשות בתמונה שלה כדי לגרוף יותר מ 3.5 מיליון לייקים.
איך עושים כסף מהלייקים שלכם?
אז למה בעצם הבעלים של עמודי המעריצים האלה משקיעים כל כך הרבה זמן ומאמץ בהונאה שתגרום לנו ללחוץ על הלייק? התשובה היא כמובן – כסף.
כאשר לעמוד פייסבוק יש כמות גדולה של לייקים (מאות אלפים ומעלה) הבעלים יכול להתחיל להכניס פרסומות לעמוד שיופיעו בפרופיל הפייסבוק שלכם. הפרסומות האלה יכולות גם להכיל לינקים לאפליקציות, משחקים או שירותים אחרים שהם רוצים שתקנו. זו יכולה להיות גם "המלצה" למוצר באמזון שתזכה את בעלי העמוד בעמלה עבור כל מכירה שמגיעה דרך הלינק שבעמוד שלו. במקרה הגרוע יותר, הבעלים של העמוד יכול לקבל תשלום כדי להפיץ תוכנות זדוניות על ידי כך שהוא יכניס לעמוד שלו לינקים לאתרים אחרים שידביקו את המחשב שלכם בווירוסים למטרת גניבת זהות. בשורה התחתונה: גישה לפיד החדשות שלכם יכולה להיות עסק רווחי למדי.
עמודי מעריצים למכירה
אבל פרסומות ולינקים היא לא הדרך היחידה בה ניתן לעשות כסף מעמודי פייסבוק עם לייקים רבים. לאחר שעמוד פייסבוק הצליח לצבור כמות נכבדה של מעריצים, בעלי העמוד יכול למכור אותו לכל המרבה במחיר. הבעלים החדש יכול פשוט לשנות את ייעוד הדף למטרותיו ולהפיץ את המוצרים שלו למיליוני המעריצים שבכלל עשו לייק למשהו אחר לגמרי.
לוח ההודעות המקוון, Warriorforum.com מספק רשימה של אתרים ודפי מעריצים למכירה. לדוגמה ניתן למצוא עמוד מעריצים להמבורגרים עם כמעט חצי מיליון מעריצים לקציצה הפופולארית במחיר של 5000$. לעמוד של מעריצי החיבוקים יש מעל מיליון ל